Selimoğlu Hukuk

Ticari Elektronik İleti Şikayet Dilekçesi Örneği

TİCARET BAKANLIĞI

….. TİCARET İL MÜDÜRLÜĞÜ

ELEKTRONİK TİCARİ İLETİ ŞİKAYETLERİ ŞUBESİNE

Gönderilen elektronik ticari iletiler ile ilgili firmamız aleyhine Müdürlüğünüze haksız şikayetlerde bulunulmuştur. Yapılan bu dört adet haksız şikayet sonucu yürütülen inceleme neticesinde hazırlanan ……….sayılı yazıda; ……… olarak elektronik ortamda gerçekleştirdiğimiz ticari faaliyetimizin 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun 5, 6, 7, 8. maddeleri ile Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmeliğin 7, 8, 9 ve 10. maddelerine aykırı olduğu belirtilmiştir.

Söz konusu ……… sayılı yazıya cevaben; tarafımıza yöneltilen şikayetlerin ve tespitlerin hukuki dayanaktan yoksun olduğunu ve şirketimizce gerçekleştirilen elektronik faaliyetlerin ilgili mevzuata uygun bir şekilde gerçekleştirildiğini açıklama gereği doğmuştur:

  • Şikayete konu elektronik iletilerden “……” şikayet kayıt numaralı “…….” numaralı hesap sahibi …… yılında, “……” şikayet kayıt numaralı “………..” numaralı hesap sahibi … yılında ve “…….” şikayet kayıt numaralı “…………” hesap sahibi ise …. yılında hizmet almak için firmamıza başvurmuş ve iletişim bilgilerini vererek elektronik ileti veri tabanımıza dahil olmuşlardır

6563 sayılı kanunda yer alan Geçici Madde 1’de;Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce, ticari elektronik ileti gönderilmesi amacıyla onay alınarak oluşturulmuş olan veri tabanları hakkında 6 ncı maddenin birinci fıkrası uygulanmaz.” denilmektedir. Ve Yine Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik hükümlerinden Geçici Madde 1/2’de; “Kanunun yürürlük tarihinden önce, hizmet sağlayıcı ve alıcı arasında doğrudan mal veya hizmet teminine yönelik işlemler sırasında alıcının elektronik iletişim adresini vermesi ile oluşturulan veri tabanlarının onaylı olduğu kabul edilir.” denilmektedir.

Söz konusu 6563 sayılı kanun 01.05.2015 tarihinde, ilgili yönetmelik ise 15.07.2015 tarihinde yürürlüğe girmiş olup; şikayet sahibi elektronik ileti alıcıları da belirttiğimiz üzere 6563 sayılı kanun ve ilgili yönetmelik hükümleri yürürlüğe girmeden önce firmamıza elektronik iletişim adresini bildirmiş ve veri tabanımıza dahil olmuştur. Dolayısıyla ilgili kanun ve yönetmelik hükmü gereği şikayet sahiplerinin firmamızla iletişim adreslerini paylaşması ile onaylarının alındığı kabul edilmektedir. Bu nedenle söz konusu elektronik iletilerin şikayete uğraması ve 6563 sayılı kanunun 6. maddesine aykırılığından bahisle yaptırıma tabi tutulması hukuken mümkün değildir.

  • İkinci olarak, alıcılara gönderilen elektronik iletilerin içeriğine bakıldığında, tacir hizmet sağlayıcının tanınmasını sağlayan mersis numarası ve ticaret unvanı bilgilerini ihtiva ettiği açıkça ortadadır. Resmi kayıtlarda ………… olarak geçen fakat işyeri unvanı olarak web sitesi dahil olmak üzere her mecrada …………..” olarak anılan firmamızın; ticari amaçla gönderdiği iletilerin firmamızın herkesçe bilinen iş yeri unvanı (…….) ile gönderildiği ve iletilerde herkesçe bilinen bu iş yeri unvanının yer aldığı görülmektedir.

Ayrıca şikayete konu iletilerin tümünde “Mersis:……………” şeklinde mersis numarasının da belirtildiği açıktır. Dolayısıyla, firmamızca gönderilen elektronik iletilerin, 6563 sayılı Kanunun 7. maddesi ile ilgili yönetmeliğe uygun bir içeriğe sahip olduğunun kabulü gerekir.

  • Müdürlüğünüzce yapılan tespitlerden, gönderilen ticari elektronik iletilerde hizmet sağlayıcıya ait erişilebilir iletişim bilgilerinden en az birine yer verilmediği hususuna itiraz etme gereği doğmuştur. Bilindiği üzere, 6563 sayılı Kanun m. 7/2’de, “İletide, hizmet sağlayıcının tanınmasını sağlayan bilgiler ile haberleşmenin türüne bağlı olarak telefon numarası, faks numarası, kısa mesaj numarası ve elektronik posta adresi gibi erişilebilir durumdaki iletişim bilgileri yer alır” denilmiştir.

Şikayetlere konu kısa mesajın son bölümünde ise, firmamıza ait “………..” telefon numarasının yer aldığı görülmektedir. Bundan dolayı, elektronik iletilerin ilgili yasaya uygun bir şekilde, hizmet sağlayıcısı olarak firmamızın iletişim bilgilerini içerir bir şekilde gönderildiği ve bu kapsamda kanuni bir noksanlık barındırmadığı açıktır.

  • Tarafımıza yöneltilen dört adet şikayette, şikayet edenlerin ret bildiriminde bulunmasına rağmen 3 iş günü içerisinde ileti gönderilmesinin durdurulmadığı iddia edilmişse de, maddi gerçek bu yönde değildir.
  • “…….” kayıt numaralı “………..” hesap numaralı şikayete sahibine firmamızca son ileti ……… tarihinde gönderilmiştir. Şikayetçi şahıs ise ……… tarihinde ticari ileti içeriğinde de bulunan firmamıza ait telefon numarasını arayarak ticari elektronik iletileri almak istemediğini belirterek ret işlemini gerçekleştirmiştir. Bunun üzerine ilgili işlemler gerçekleştirilerek aynı gün saat ……’de kara listeye (elektronik ileti gönderilmeyen alıcı listesi) alınmıştır.
  • Bunun dışındaki “……”, “……..” ve “……..” kayıt numaralı diğer üç şikayet sahibi tarafından, ticari elektronik ileti almaya dair, iddia edildiği gibi ret bildirimi kullanılmamış ve redde yönelik herhangi bir işlem yapılmamıştır. Buna rağmen ……. tarihi itibariyle ilgili şikayet sahiplerinin yeniden ticari elektronik ileti almamasına adına tarafımızca şikayet sahibi hesaplar kara listeye (elektronik ileti gönderilmeyen alıcı listesi) alınmıştır.

Arz ve izaha çalıştığımız nedenlerle, şikayete konu kısa mesajların firmamızın iletişim ve işyeri unvanı ile mersis numarasını içerir şekilde, alıcıların yazılı onayı alınarak gönderildiği ve yine ret talebi olan şikayetçi şahsın ret talebinin tarafımıza ulaştığı gün ilgili iptal işlemlerinin gerçekleştirildiğini, ret talebi olmayanların ise iptal işlemlerinin firmamızca gerçekleştirildiği açıklamalarımız ve dilekçe ekinde sunduğumuz yazılı delillerimiz ile birlikte bilgi ve görüşlerinize sunarak tarafımıza yöneltilen haksız şikayetin reddini arz ederiz. Saygılarımızla.

Firma Adı

Yorum Bırakın