TCK 85 Madde Metni Taksirle Öldürme
TCK 85 taksirle öldürme suçunu düzenlemiştir. 5237 Sayılı Türk Ceza Kanununun 85. maddesi iki fıkradan oluşmakta olup aşağıdaki şekilde hüküm altına alınmıştır:
(1) Taksirle bir insanın ölümüne neden olan kişi, iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Fiil, birden fazla insanın ölümüne ya da bir veya birden fazla kişinin ölümü ile birlikte bir veya birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmuş ise, kişi iki yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
TCK 85 Taksirle Öldürme Hakkında Kısa Bir Yorum
TCK 85 taksirle öldürme suçunu düzenlemiştir. Taksirle öldürme 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunun “Kişilere Karşı İşlenen Suçlar” başlıklı ikinci kısmın “Hayata Karşı Suçlar” başlıklı birinci bölümünde kendine yer bulmuştur.
Taksir, bilinçli taksir ve bilinçsiz taksir olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.
Bilinçsiz taksir diğer adıyla basit taksirde kişi neticeyi öngörememektedir, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranarak kanunda suç sayılan bir fiil işlemiştir. Örneğin; ava giden üç arkadaştan birisi, çalıların arkasında hareket eden cismi ayı sanarak ateş etmiştir. Ateş ettiği kişi ise ayı değil arkadaşıdır. Yaralanan arkadaşı bakımından fail basit taksirle adam yaralama suçunu işlemiştir.
Bilinçli taksiri bilinçsiz taksirden ayıran en önemli fark, sonucun öngörülebilir olmasıdır. Bilinçli taksirde kişi sonucu öngörebilmekte fakat istememektedir. Kişi bu durumda kişisel özelliklerine, becerilerine güvenmektedir. Örneğin; bir arkadaşının kafasına elma koyan kişi, elmayı vurmak için ateş ediyor ve arkadaşı ölüyor. Bu durumda bilinçli taksirle öldürme suçu işlenmiş olacaktır.
TCK 85 Yargıtay Kararı
Yargıtay 12. Ceza Dairesinin 2018/7275 E., 2019/12063 K. 23.12.2019 tarihli kararında aşağıdaki gibi hüküm kurulmuştur:
olay günü katılanın meskun mahal içindeki, iki şeritli, iki yönlü, azami hız limitinin 50 km/s olduğu, yağış dolayısıyla ıslak yolda seyir halindeyken, kendisi ile aynı yönde ve önünde seyreden sanığın idaresindeki otomobili sollamaya başladığı anda, sanığın aracını katılanın aracını sıkıştıracak şekilde yönlendirmesi sebebiyle katılanın solunda kalan park halindeki 3 araca çarpmasını takiben takla atarak durduğu ve basit tıbbi müdahale ile giderilebilir şekilde yaralandığı olayda, sanığın meydana gelen neticeyi öngördüğü, bununla beraber öngördüğü tipik neticenin meydana gelmeyeceğine yönelik bir güveni olmadan hareket ettiğinin kabulü ile TCK’nın 21/2.ve 86/2. maddeleri uyarınca “olası kastla yaralama” suçundan cezalandırılması gerektiği gözetilmeden, suç vasfında yanılgıya düşülerek “bilinçli taksirle yaralama” suçundan mahkumiyetine karar verilmesi, kanuna aykırı olup…