TCK 29 Haksız Tahrik
TCK 29 haksız tahrik indirimini düzenlemiştir. 5237 Sayılı Türk Ceza Kanununun 29. maddesi tek fıkradan oluşmakta olup aşağıdaki şekilde hüküm altına alınmıştır:
(1) Haksız bir fiilin meydana getirdiği hiddet veya şiddetli elemin etkisi altında suç işleyen kimseye, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine onsekiz yıldan yirmidört yıla ve müebbet hapis cezası yerine oniki yıldan onsekiz yıla kadar hapis cezası verilir. Diğer hallerde verilecek cezanın dörtte birinden dörtte üçüne kadarı indirilir.
TCK 29 Haksız Tahrik İndirimi Hakkında Kısa Bir Yorum
TCK 29 haksız tahrik başlığı altında düzenlenen hükümlere göre haksız tahrik altında suç işleyen failin cezası belirli bir oranda indirilmektedir. Örneğin; ailesi hakkında ağır bir hakarete maruz kalması sebebiyle adam yaralayan kişi haksız tahrik indiriminden faydalanacak ve cezası dörtte birinden dörtte üçüne kadar indirilebilecektir. Çocuğunun dayak yediğini gören baba, çocuğuna şiddet uygulayan kişiye şiddet uygulamış ise yine haksız tahrik indiriminden faydalanacaktır. Kasten işlenebilen suçlarda haksız tahrik indirimi söz konusu olmaktadır. Taksirle işlenen suçlarda haksız tahrik indiriminin uygulanması mümkün değildir. Hakaret suçunda ise haksız tahrik indirimi uygulanabilir.
TCK 29 Yargıtay Kararı
Yargıtay 1. Ceza Dairesinin 2007/4352 E., 2007/6356 K. 15.08.2007 tarihli kararın aşağıdaki gibi hüküm kurulmuştur:
Sanık Mustafa’nın işyeri için borç senetleri imzalayıp, piyasaya ortak işyeri adına 240 milyar TL borçlandığını ve sonrasında, kendi haberi olmaksızın işyerinin üçüncü bir şahsa devredildiğini ve olay günü sanık ile maktul arasında, bu konuların konuşulduğu sırada, sanığın, kendisinin imzaladığı borç senetlerinin ne olacağını sorması üzerine, maktulün “borçları tanımıyorum” demesiyle çıkan tartışmada maktulün küfür ettiğini belirtmesi ve sanığın inzimam eden nedenlerle maruz kaldığı haksız tahrik altında ruhsatsız tabancasıyla ateş ederek maktulü öldürdüğüne ilişkin savunması karşısında, bu durumun araştırılıp, sonucuna göre, 29. maddenin uygulanmasında makul indirim yapılıp yapılmayacağının düşünülmemesi,
asaya aykırı, sanık müdafîinin duruşmalı incelemedeki temyiz itirazları bu nedenle kabulü ile kısmen resen de temyize tabi hükümlerin kısmen tebliğnamedeki düşünce gibi BOZULMASINA …