TCK 231 Çocuğun Soybağını Değiştirme
TCK 231 çocuğun soybağını değiştirme suçunu düzenlemiştir. 5237 Sayılı Türk Ceza Kanununun 231. maddesi iki fıkradan oluşmakta olup aşağıdaki şekilde hüküm altına alınmıştır:
(1) Bir çocuğun soybağını değiştiren veya gizleyen kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Özen yükümlülüğüne aykırı davranarak, sağlık kurumundaki bir çocuğun başka bir çocukla karışmasına neden olan kişi, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Çocuğun Soybağını Değiştirme Hakkında Kısa Bir Yorum
TCK 231 çocuğun soybağını değiştirme suçunu hüküm altına almıştır. Çocuğun soybağını değiştirme suçu 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunun “Topluma Karşı Suçlar” başlıklı üçüncü kısmın sekizinci bölümünde “Aile Düzenine Karşı Suçlar” başlığı altında kendine yer bulmuştur.
Çocuğun soybağını değiştirme suçunun temel halinin işlenmesi durumunda faile bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir. Özen sorumluluğuna aykırı davranılması neticesinde bir çocuk başka bir çocukla karıştırılmış ise sağlık kurumundaki sorumlu kişiye bir yıla kadar hapis cezası verilecektir.
Çocuğun soybağını değiştirme suçu seçimlik hareketli suçlardan biridir. Buna göre çocuğun soybağını değiştirme suçu iki şekilde işlenebilir:
- Çocuğun soybağının değiştirilmesi,
- Çocuğun soybağının gizlenmesi.
TCK 231 Çocuğun soybağını değiştirme suçu şikayete tabi suçlardan değildir. Şikayet olmaksızın savcılık resen harekete geçerek fail hakkında soruşturma başlatabilecektir. Cumhuriyet Savcısı yapmış olduğu soruşturma neticesinde yeterli delile ulaşılırsa iddianame düzenleyerek görevli mahkemeye gönderir. Görevli mahkemenin iddianameyi kabul etmesiyle beraber kovuşturma aşamasına geçilir.
Çocuğun soybağını değiştirme suçunu işleyen kişiye iki yıl veya daha az hapis cezası verilmesi ve failin de rızası olması halinde mahkeme tarafından hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilecektir. Failin rızası olmadan hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmişse, bu karara karşı üst yargı merciine başvuru yapılabilir.
Sanığa iki yıldan az hapis cezası verilmesi halinde hapis cezası ertelenebilir. Hapis cezasının ertelenebilmesi için gereken diğer şartlar ise şunlardır:
- Kasıtlı bir suçtan dolayı sanığın daha önceden üç aydan fazla bir hapis cezası almamış olması,
- Mevcut suçun yargılaması esnasında sanığın hal ve hareketlerinden bir daha suç işlemeyeceğine mahkeme tarafından kanaat getirilmiş olması.
Çocuğun soybağını değiştirme suçu suçunun işlenmesi ve şartların varlığı halinde failin cezasının ertelenmesine karar verilebilir. Sanığın hal ve hareketlerinin değerlendirilmesi konusunda takdir hakkı mahkemeye verilmiştir.
TCK 231 Yargıtay Kararı
TCK 231 e göre Yargıtay 11. Ceza Dairesinin 2021/8051 E., 2021/6354 K. 12.09.2019 tarihli kararında aşağıdaki gibi hüküm kurulmuştur:
sanığın temyiz dışı sanık … ile gayri resmi birlikteliklerinden 24.09.2009 tarihinde dünyaya gelen erkek çocuğunu tespit edilemeyen şahıslara vermek suretiyle “çocuğun soybağını değiştirme” suçunu işlediğine karar verilmiş ise de; çocuğun nüfusa tescil edilip edilmediği tespit edilemediğinden eylemin çocuğun soybağını gizleme suretiyle çocuğun soybağını değiştirme suçuna vücut verdiği anlaşılmakla, tebliğnamedeki bozma isteyen görüşe iştirak etmemiştir.
Yargılamanın hukuka uygun olarak yapıldığı, iddia ve savunmada ileri sürülen hususların gerekçeli kararda gösterilip tartışıldığı, hukuka uygun yöntemlerle elde edilen delillerin değerlendirilerek fiilin sanık tarafından işlendiğinin tespit edildiği, suç vasfının doğru biçimde belirlendiği, cezanın kanuni takdir sınırlarında uygulandığı tüm dosya kapsamından anlaşılmakla, sanığın temyiz nedenleri yerinde görülmediğinden hükmün ONANMASINA..
[…] Çocuk da babaya karşı dava açabilecektir. Lakin çocuk ile bir başkası arasında halihazırda soybağı mevcutsa, çocuk öncelikle bu soybağını reddetmelidir. […]