TCK 195 Bulaşıcı Hastalıklara İlişkin Tedbirlere Aykırı Davranma
TCK 195 bulaşıcı hastalıklara ilişkin tedbirlere aykırı davranma suçunu düzenlemiştir. 5237 Sayılı Türk Ceza Kanununun 195. maddesi tek fıkradan oluşmakta olup aşağıdaki şekilde hüküm altına alınmıştır:
(1) Bulaşıcı hastalıklardan birine yakalanmış veya bu hastalıklardan ölmüş kimsenin bulunduğu yerin karantina altına alınmasına dair yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Bulaşıcı Hastalıklara İlişkin Tedbirlere Aykırı Davranma Suçu Hakkında Kısa Bir Yorum
TCK 195 bulaşıcı hastalıklara ilişkin tedbirlere aykırı davranma suçunu hüküm altına almıştır. Bulaşıcı hastalıklara ilişkin tedbirlere aykırı davranma suçu 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunun “Toplu Karşı Suçlar” başlıklı üçüncü kısmın üçüncü bölümünde “Kamunun Sağlığına Karşı Suçlar” başlığı altında kendine yer bulmuştur.
Bulaşıcı hastalıklara ilişkin tedbirlere aykırı davranma suçunun işlenmesi halinde faile iki aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir. Özgü suçlardan değildir, suçun faili herkes olabilir. Bir yer bulaşıcı hastalıklar veya bulaşıcı hastalığa yakalanmış kişi veya kişiler sebebi ile karantinaya alınmış buna rağmen kişi gereken tedbirlere uymaz ise suç unsuru oluşmuş olur.
Bulaşıcı hastalıklardan birine yakalanmış veya bu hastalıklardan ölmüş kimsenin bulunduğu yerin karantina altına alınmasına dair yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi
TCK 195 Bulaşıcı hastalıklara ilişkin tedbirlere aykırı davranma suçu şikayete tabi suçlardan değildir. Şikayet olmaksızın savcılık resen harekete geçerek fail hakkında soruşturma başlatabilecektir. Cumhuriyet Savcısı yapmış olduğu soruşturma neticesinde yeterli delile ulaşılırsa iddianame düzenleyerek görevli mahkemeye gönderir. Görevli mahkemenin iddianameyi kabul etmesiyle beraber kovuşturma aşamasına geçilir.
Bulaşıcı hastalıklara ilişkin tedbirlere aykırı davranma suçunu işleyen kişiye iki yıl veya daha az hapis cezası verilmesi ve failin de rızası olması halinde mahkeme tarafından hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilecektir. Failin rızası olmadan hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmişse, bu karara karşı üst yargı merciine başvuru yapılabilir.
Sanığa iki yıldan az hapis cezası verilmesi halinde hapis cezası ertelenebilir. Hapis cezasının ertelenebilmesi için gereken diğer şartlar ise şunlardır:
- Kasıtlı bir suçtan dolayı sanığın daha önceden üç aydan fazla bir hapis cezası almamış olması,
- Mevcut suçun yargılaması esnasında sanığın hal ve hareketlerinden bir daha suç işlemeyeceğine mahkeme tarafından kanaat getirilmiş olması.
Bulaşıcı hastalıklara ilişkin tedbirlere aykırı davranma suçunun işlenmesi ve şartların varlığı halinde failin cezasının ertelenmesine karar verilebilir.
TCK 195 Yargıtay Kararı
TCK 195 e göre Yargıtay 10. Ceza Dairesinin 2020/19675 E., 2021/8307 K. 30.06.2021 tarihli kararında aşağıdaki gibi hüküm kurulmuştur:
Yargılama sürecindeki işlemlerin kanuna uygun olarak yapıldığı, delillerin gerekçeli kararda gösterilip tartışıldığı, eylemin sanık tarafından gerçekleştirildiğinin saptandığı, vicdani kanının dosya içerisindeki belge ve bilgilerle uyumlu olarak kesin verilere dayandırıldığı, eyleme uyan suç tipi ile yaptırımların aşağıda belirtilenler dışında doğru biçimde belirlendiği anlaşıldığından, yerinde görülmeyen diğer temyiz itirazlarının reddine, ancak…
dosyanın, “Basit Yargılama Usulü” yönünden yeniden değerlendirilmesinde zorunluluk bulunması,
Bozmayı gerektirmiş, sanığın temyiz itirazları bu nedenle yerinde görülmüş olduğundan, hükmün BOZULMASINA..