Selimoğlu Hukuk

İlamlı İcra Şikayet Dilekçesi

………….. İCRA HUKUK MAHKEMESİ’NE

 İcra Takibinin Tedbiren Durdurulması Taleplidir.

BORÇLU-ŞİKAYETÇİ: Ad- Soyad, T.C Kimlik No, Adres

VEKİLİ                        : Av.

ALACAKLI

KARŞI TARAF          : Ad- Soyad, T.C. Kimlik No, Adres

VEKİLİ                        : Av.

KONU                        : Tarafımıza tebliğ edilen icra emrinde yer alan ilam vekalet ücreti ve yargılama gideri alacak kalemlerine dair işlemiş ve işleyecek faize ilişkin şikayetimizin sunulması hakkındadır.

İCRA DOSYA NO     : ………………………… İcra Müdürlüğü ……./…… E.

AÇIKLAMALAR       :

Alacaklı-karşı taraf ……………. tarafından işçi ile işveren ilişkisinden kaynaklı işçilik alacakları sebebiyle …….. İş Mahkemesi …….. E. sayılı dosyası ile  müvekkil şirkete karşı dava açılmıştır. Yapılan yargılama sonucunda; ………………-TL kıdem tazminatının ……… tarihinden itibaren, ………-TL fazla mesai alacağının …………….-TL’sinin dava tarihinden itibaren-bakiye miktarın ise ıslah tarihinden itibaren, …………….-TL’nin ……….-TL’sinin dava tarihinden itibaren-bakiye miktarın ıslah tarihinden itibaren işleyecek en yüksek banka mevduat faizi ile birlikte; …………TL vekalet ücreti ile ………….-TL yargılama giderinin müvekkil tarafından ………….a ödenmesine karar verilmiştir.

Mahkemece verilen bu karara istinaden alacaklı-karşı taraf …………….. tarafından ……… tarihinde …………….. İcra Müdürlüğü’nün …………… E. sayılı dosyası ile müvekkil aleyhine ilamlı icra takibi başlatmıştır. Söz konusu icra emri tarafımıza ……….. tarihinde e-tebligat yolu ile tebliğ edilmiş olmakla birlikte, hukuka aykırılıklar içermektedir. Şöyle ki:

ALACAKLI-KARŞI TARAF, VEKALET ÜCRETİ VE YARGILAMA GİDERİ İÇİN TAKİP ÖNCESİ İŞLEMİŞ VE TAKİP SONRASI İŞLEYECEK FAİZ BAKIMINDAN; BANKALARCA FİİLEN UYGULANAN EN YÜKSEK MEVDUAT FAİZ ORANINI UYGULAMIŞ VE TALEP ETMİŞ OLUP, HAZIRLANAN İCRA EMRİ BU YÖNÜYLE AÇIKÇA HUKUKA AYKIRIDIR

Yukarıda belirttiğimiz üzere ………… İş Mahkemesi ………… E. sayılı dosyası ile işçilik alacakları ile birlikte …………….-TL vekalet ücreti ile …………..-TL yargılama giderinin davacı-karşı taraf ……………… ödenmesine karar verilmiştir.

Bilindiği üzere 3095 sayılı Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanun’da yer alan 2. maddede; bir miktar paranın ödenmesinde temerrüde düşen borçlunun, sözleşme ile aksi kararlaştırılmadıkça, geçmiş günler için aynı kanunun 1. maddesine belirtilen kanuni faiz oranına göre temerrüt faizi ödeyeceği belirtilmiştir. Bahse konu kanunun 1. maddesinde ise uygulanması gereken kanuni faiz oranı açıklanmıştır.

Kanuni faiz

Madde 1 – (Değişik : 21/4/2005 – 5335/14 md.)

Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanununa göre faiz ödenmesi gereken hallerde, miktarı sözleşme ile tespit edilmemişse bu ödeme yıllık yüzde oniki oranı üzerinden yapılır.

Cumhurbaşkanı, bu oranı aylık olarak belirlemeye, yüzde onuna kadar indirmeye veya bir katına kadar artırmaya yetkilidir.(1)(2)

(1) Kanuni faiz oranının, 1/1/2006 tarihinden geçerli olmak üzere yıllık % 12’den % 9’a indirilmesi 19/12/2005 tarihli ve 2005/9831 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kararlaştırılmıştır.

Temerrüt faizi

Madde 2 – (Değişik : 15/12/1999 – 4489/2 md.) Bir miktar paranın ödenmesinde temerrüde düşen borçlu, sözleşme ile aksi kararlaştırılmadıkça, geçmiş günler için 1 inci maddede belirlenen orana göre temerrüt faizi ödemeye mecburdur.

3095 sayılı kanunun 1. maddesinde yer alan hükümde; Borçlar Kanunu ve Türk Ticaret Kanununa göre faiz ödenmesi gereken hallerde, miktarı sözleşme ile tespit edilmemişse veya faize ilişkin farklı bir kanuni düzenleme yoksa, bu ödemenin kanuni faiz oranı üzerinden yapılacağı belirtilmiş ve kanuni faiz oranı 19.12.1984 tarihinden itibaren yıllık %12 olarak tespit edilmiştir. Sonrasında yetkili Bakanlar Kurulu, 19.12.2005 tarih 2005 / 9831 sayılı karar ile kanuni faiz oranını 01.01.2006 tarihinden geçerli olmak üzere yıllık % 9 olarak belirlemiştir. Halen kanuni faiz oranı yıllık % 9’dur.

Bu durumda ………. İş Mahkemesi’nin ………. E. ……….. K. Sayılı ilamında yer alan ………..-TL ilam vekalet ücretine ve ………….-TL yargılama giderine dair geçmiş gün faizi ve takip sonrası faiz hesaplanırken yıllık %9 oranında kanuni faiz uygulanması gerekmektedir.

Ancak huzurdaki davada alacaklı-karşı taraf hazırladığı takip talebi ve icra emrinde; alacak kalemi olarak yer alan ………….TL ilam vekalet ücretine Mevduata Bankalarca Fiilen Uygulanan En Yüksek Mevduat Faiz” Oranı Olan %18,47 Faiz Oranı Uygulayarak “………..-TL İlam Vekalet Ücreti İşlemiş Faiz” ve yine alacak kalemi olarak yer alan …………..-TL yargılama giderine Mevduata Bankalarca Fiilen Uygulanan En Yüksek Mevduat Faiz” Oranı Olan %18,47 Faiz Oranı Uygulayarak “……………TL Yargılama Gideri İşlemiş Faiz” talep etmiştir.

İcra emrinin devamında da; “kıdem tazminatı ve ücret alacakları için TL Mevduat Bankalarca Fiilen Uygulanan En Yüksek Mevduat Faizi %18,47 oranında faiz, bunun dışındaki diğer alacaklar için takip tarihinden itibaren fiili ödeme tarihine kadar asıl alacağa işleyecek yıllık %18,47 Mevduat Bankalarca Fiilen Uygulanan En Yüksek Mevduat Faizi ve değişen oranlardaki faizi ile…” şeklindeki talebiyle, ilam vekalet ücreti ve yargılama gideri alacak kalemlerine takip sonrası işleyecek faiz bakımından da Mevduata Bankalarca Fiilen Uygulanan En Yüksek Mevduat Faiz Oranı Olan %18,47 ve değişen oranlardaki faiz oranının uygulanmasını talep etmiştir.

Açıkladığımız üzere; ilam vekalet ücreti ve yargılama gideri alacak kalemlerine takip tarihine kadar işlemiş ve takip sonrası işleyecek faiz bakımından  mevzuat gereğince uygulanması gereken faiz oranı %9 iken; alacaklı-karşı taraf, Mevduata Bankalarca Fiilen Uygulanan En Yüksek Mevduat Faiz Oranı olan %18,47’yi uygulayarak takip tarihine kadar işlemiş faiz hesaplamış ve takip sonrası işleyecek faiz bakımından da  yine %18,47 faiz oranı üzerinden faiz talep etmiştir.

Bu halde hazırlanan takip talebi ve icra emrinde yer alan; ilam vekalet ücretine dair karar tarihinden takip tarihine kadar …………..-TL işlemiş faizin, yargılama giderine dair karar tarihinden takip tarihine kadar ………..-TL işlemiş faizin ve takip tarihinden itibaren talep edilen %18,47 ve değişen faiz oranının ve bu oranlar üzerinden işleyecek faizin iptaline; bu mümkün değil ise yargılama gideri ve vekalet ücreti için fazla hesaplanan faiz, uygulanan faiz oranı ve işleyecek faiz oranı ile faiz miktarına yönelik düzeltmelerin yapılmasına karar verilmesi gerekmektedir.

HUKUKİ SEBEPLER : TBK, 3095 sayılı kanun, HMK vs. mevzuat

HUKUKİ DELİLLER  : Delillerimizin hasredildiği anlamına gelmemek, davalı tarafından sunulacak olan beyan, itiraz ve delillere  ve Mahkemece re’sen gözetilecek nedenlere karşı delil sunma hakkımız saklı kalmak kaydıyla delillerimiz aşağıdaki şekildedir:

………………………………….

Bilirkişi incelemesi,

Yargıtay içtihatları ve doktrin görüşleri,

Ve sair kanuni ve takdiri her türlü yasal delil

SONUÇ VE İSTEM  : Yukarıda arz ve izah olunan nedenlerimizle, Mahkemenizce re’sen dikkate alınacak hususlarla birlikte, fazlaya ilişkin her türlü talep ve yasal haklarımız saklı kalmak kaydıyla;

Öncelikle şikayetin  esası  hakkında  karar  verilinceye  kadar tedbiren  icra  takibinin  durdurulmasına,

Devamında şikayetimizin kabulü ile;

İcra emrinde yer alan ……….-TL ilam vekalet ücreti işlemiş faizin, …………-TL yargılama gideri işlemiş faizin ve takip tarihinden itibaren talep edilen %18,47 ve değişen faiz oranının ve bu oranlar üzerinden işleyecek faiz miktarının iptaline;

Bu mümkün değil ise; takip tarihine kadar ilam vekalet ücreti ve yargılama gideri kalemleri için fazla hesaplanan faiz ile uygulanan faiz oranına ve işleyecek faiz ile faiz oranına yönelik düzeltmelerin yapılmasına,

Yargılama gideri ve vekalet ücretinin alacaklı-karşı tarafa yükletilmesine,

Karar verilmesini bilvekale talep ederiz. Tarih:

Borçlu-Şikayetçi Vekili

Av.

Yorum Bırakın

Bize Ulaşın

Adres: Vatan Cad. No:4 Kat:3 D:10 Avrasya İş Merkezi
Kağıthane / İstanbul.
GSM: +90 505 548 24 61 [email protected] Çalışma Saatleri: Pazartesi-Cuma 09.00-18.00

İletişim Sayfası                                 

Son Yazılar

İlamlı İcra Şikayet Dilekçesi
Ocak 7, 2025
Elektrikli Araç ÖTV İade Dilekçe Örneği
Ocak 3, 2025
blank
İcranın Geri Bırakılması Dilekçe Örneği
Ocak 2, 2025