…….İCRA HUKUK MAHKEMESİNE
Dosya Üzerinden İnceleme Taleplidir
Takibin Tedbiren Durdurulması Taleplidir
DAVACILAR : Ad- Soyad, Vergi No
Adres
VEKİLİ : Av. Ad- Soyad,
Adres
DAVALI : Ad- Soyad, Vergi No
Adres
VEKİLİ : Av. Ad- Soyad,
Adres
İCRA DOSYA NO : :…….. İcra Dairesi ……….. E. (Eski: ……… E.)
KONU : Takip konusu alacak zamanaşımına uğramış olduğundan icra takibinin geri bırakılmasına karar verilmesi talebimizden ibarettir.
AÇIKLAMALAR :
- Davalı tarafça müvekkiller aleyhine ……. tarihinde “……..Tarihinde İmzalanan Borç Tasfiye Protokolü Gereği Doğan Alacak” açıklamasıyla ………. İcra Dairesi ……. E. (Eski: …….. E.) sayılı icra dosyası ile ……..-TL tutarlı alacak için icra takibi başlatılmıştır.
- ……… İcra Dairesi …….. E. (Eski: ……. E.) sayılı dosyası ile başlatılan icra takip dosyası, uzun bir süre işlem görmediğinden ötürü işlemden kaldırılmış olup davalının talebi üzerine …….. tarihinde yenilenmiştir. Dosya yenilendikten sonra …… İcra Dairesinin …….. E. numarasını almıştır. Yenileme ile birlikte davalı tarafça müvekkillerin malvarlığı üzerine haciz konulması talep edilmiş ve talep üzerine icra müdürlüğünce haciz işlemleri gerçekleştirilmiş; müvekkillerin taşınır ve taşınmazları üzerine haciz konulmuştur.
- Ancak söz konusu icra dosyasının yenilenmesine ilişkin karar ve müvekkiller aleyhine yapılan haciz işlemleri hukuka aykırıdır. Zira, son işlem tarihi ile yenileme tarihi arasında alacak zamanaşımına uğramıştır.
- Belirttiğimiz üzere işbu dava konusu icra dosyasının dayanağı; “……. Tarihinde İmzalanan Borç Tasfiye Protokolü Gereği Doğan Alacak” olarak belirtilmiş olup müvekkiller aleyhine icra takibi ……. tarihinde başlatılmıştır. Sonrasında müvekkillere ödeme emri tebliğ edilmiş ve icrai işlemler yapılmıştır. Bu kapsamda …… tarihinde müvekkillerin adına kayıtlı taşınmaza haciz konulmuştur. Geçen süre içerisinde dosyada başkaca icrai işlem gerçekleştirilmemiş ve icra dosyası …. tarihinde yenilenmiştir. Yenileme tarihinden sonra davalı, bu icra dosyasında işlem yaparak müvekkillerin taşınır ve taşınmaz malvarlıkları üzerine haciz konulmasını talep etmiş ve …. tarihinde haciz işlemleri gerçekleştirilmiştir.
- TBK’da alacaklar için belirli zamanaşımı süreleri öngörülmüştür. TBK madde 146’da; “Kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, her alacak on yıllık zamanaşımına tabidir.” denilmiş olup buna göre istisnai haller dışındaki her alacağın, on yıllık sürenin geçmesi ile zamanaşımına uğrayacağı belirtmiştir. İşbu dava konusu icra takibinin dayanağı, “….. tarihli Borç Tasfiye Protokolü” olarak belirtilmiş olup bu halde istisnai haller kapsamında olmayan söz konusu alacak, TBK madde 146 kapsamında genel zamanaşımı olan 10 yıllık zamanaşımı süresine tabidir.
- Söz konusu alacağın dayanak gösterildiği dava konusu icra takibi ise ….. tarihinde başlatılmış, …… tarihinde haciz işlemiş yapılmıştır. Daha sonra icra dosyası takipsiz bırakılarak düşmüş olup dosya, davalı tarafça … tarihinde yenilenmiş ve ……. tarihinde haciz işlemleri yapılmıştır. İcra dosyasında dosya yenileme ve haciz işlemi tarihine kadarki süreçte, son icrai işlem ise …… tarihinde gerçekleştirilmiştir.
- Yani, son işlem tarihi olan ….. ile dosya yenileme tarihi olan ….. tarihi arasında DAVALI ALACAKLI TARAFINDAN YAPILMIŞ, ZAMANAŞIMINI KESEN HERHANGİ BİR İŞLEM MEVCUT DEĞİLDİR. BU HALDE ……. TARİHİ İLE YENİLEME TARİHİ OLAN …… TARİHİ ARASINDA TBK MADDE 146’DA ALACAK İÇİN ÖNGÖRÜLEN 10 YILLIK ZAMANAŞIMI SÜRESİ DOLMUŞ OLUP ALACAK ZAMANAŞIMINA UĞRAMIŞTIR.
- ALACAĞIN ZAMANAŞIMINA UĞRAMASI NEDENİYLE İCRANIN GERİ BIRAKILMASINA KARAR VERİLMESİ GEREKMEKTEDİR. Nitekim Yargıtay kararları da bu yöndedir:
- Yargıtay 12. Hukuk Dairesinin 30.03.2023 Tarihli 9308/2207 sayılı kararında; “Rücu davalarında işveren yönünden zamanaşımının 10 yıl olduğunu- 01.05.2007 tarihli fiili haciz ile 04.12.2019 tarihli yenileme talebi arasında 10 yıllık zamanaşımı süresinin dolduğu ve bu süre içerisinde alacaklı tarafından takibin devamını sağlayacak nitelikte taleplerde bulunulmadığı, bu suretle takibin işlemsiz bırakıldığı gerekçesiyle şikayetin kabulüne ve şikayetçi borçlu hakkındaki icranın geri bırakılmasına karar verileceği” şeklinde karar verilmiştir.
- İcra takibi konusu alacağın zamanaşımına uğradığına ilişkin itirazımızın süresinden sonra yapıldığı iddia edilebilir ise de kanunda zamanaşımına hususunun ileri sürülmesine ilişkin bir süre öngörülmemiştir. Nitekim zamanaşımı hususu İcra ve İflas Kanunu madde 71 fıkra 2’de ayrıca düzenlenmiştir:
İcra mahkemesinin kararıyle takibin talik veya iptali:
Madde 71 – (2) Borçlu, takibin kesinleşmesinden sonraki devrede borcun zamanaşımına uğradığını ileri sürecek olursa, 33 a. Maddesi hükmü kıyasen uygulanır.
İİK madde 71/2’nin atıfa bulunduğu İİK madde 33/a-1’de ise;
İlamın zamanaşımına uğradığı iddiası:
Madde 33/a – “İlamın zamanaşımına uğradığı veya zamanaşımının kesildiği veya tatile uğradığı iddiaları icra mahkemesi tarafından resmi vesikalara müsteniden incelenerek icranın geri bırakılmasına veya devamına karar verir.” hükmü yer almaktadır.
- Görüldüğü üzere İİK kapsamında alacağın zamanaşımına uğradığına ilişkin iddianın ileri sürülmesi için süre sınırı bulunmamaktadır. Bu durum Yargıtay kararlarında da belirtilmiştir.
- Yargıtay 12. Hukuk Dairesi’nin 04/10/2007 tarihli, 2007/14293 Esas, 2007/17749 Karar Sayılı sayılı ilamında; “Ayrıca, İİK’nın 71/2. maddesinde; (Borçlu, takibin kesinleşmesinden sonraki devrede borcun zamanaşımına uğradığını ileri sürecek olursa, 33/a maddesi hükmü kıyasen uygulanır.) düzenlemesi yer almakta, İİK’nın 33/a-1. maddesinde ise, (ilamın zamanaşımına uğradığı veya zamanaşımının kesildiği veya tatile uğradığı iddiaları icra mahkemesi tarafından resmi vesikalara müsteniden incelenerek icranın geri bırakılmasına veya devamına karar verir.) denilmektedir. Görüldüğü üzere, borçlunun İİK’nın 71. maddesine dayanan isteminin incelenebilmesi, bu istemin belli bir süre içinde ileri sürülmesi koşuluna bağlı değildir ( HGK 04.11.1998 tarih, 1998/12-763 E., 1998/797 K. ). Bu durumda mahkemece, itirazın kabulü ile icranın geri bırakılmasına karar verilmesi gerekirken, yazılı gerekçe ile istemin süreden reddi isabetsizdir.” şeklinde karar vermiş olup, belirtildiği üzere borçluların zamanaşımına ilişkin başvurusu süreye bağlı değildir.” denilmiştir.
- Tüm bu açıklamalarımıza istinaden; dava konusu icra takibindeki son icrai işlem tarihi olan ……. tarihinden icra dosyası yenileme tarihi olan …… tarihine kadarki sürede alacağın zamanaşımına uğradığı açık olup zamanaşımı iddiasının her zaman ileri sürülebileceği de gözetilerek, müvekkiller aleyhine başlatılan icra takibine ilişkin icranın geri bırakılmasına karar verilmesi ve bu karar verilinceye kadar takibin tedbiren durdurulmasına karar verilmesi için Mahkemenize başvurma zorunluluğu doğmuştur.
HUKUKİ NEDENLER : TBK, İİK ve sair mevzuat
HUKUKİ DELİLLER : Delillerimizin hasredildiği anlamına gelmemek ve karşı tarafın delillerine mukabil yeni delil ibraz etmek, ortaya çıkacak yeni durumlar karşısında delil sunmak ve sair delil sunma haklarımız saklı kalmak kaydıyla;
- ……. İcra Dairesinin ……. E. (Eski: ….. E.) Sayılı Dosyası (Celbini Talep Ediyoruz)
- Bilirkişi İncelemesi
- Tanık Beyanları
- Yemin ve İsticvap
- Yargıtay Kararları
- Ve Sair Hukuki ve Takdiri Deliller
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda açıkladığımız ve re’sen gözetilecek nedenlerle;
- İşbu dosyada karar verilinceye kadar dava konusu İCRA TAKİBİNİN TEDBİREN DURDURULMASINA,
- Dosya üzerinde inceleme yapılarak DAVAMIZIN KABULÜNE ve alacağın zamanaşımına uğradığı gözetilerek, …… İcra Dairesinin …… E. (Eski: …… E.) sayılı icra dosyası ile yapılan icra takibine ilişkin İCRANIN GERİ BIRAKILMASINA,
- Yargılama gideri ve vekalet ücretinin davalı tarafa yükletilmesine,
karar verilmesini bilvekale talep ederiz. Tarih:
Davacılar Vekili
Av. ……