Selimoğlu Hukuk

Çağlayan miras avukatı vasiyetname, miras sözleşmesi veya külli halefiyetten doğan miraslarda müvekkili adına hukuki işlemler yapar. Mirastan kısaca bahsetmek gerekirse; miras bir ölüm sonucu doğar. Miras ilişkisi ölüme bağlı olarak doğacağından bir müteveffa bir de mirasçı olmalıdır. Müteveffa, ölen kişiye denir. Mirasçı ise bir ölüm neticesinde maddi, manevi değeri olan şeylere hak kazanan kişiye denir. Çağlayan miras avukatı müvekkilinin hak kaybına uğramaması adına mirasdan doğan mal paylaşımını hukuka uygun bir şekilde yerine getirilmesini sağlamak amacıyla hukuki destek sağlar. Kişiye külli halifiyet gereği bir miras kalmışsa (anneden, babadan, kardeşten vs.) bu kalan mirasın tespiti yetkili ve görevli mahkemeden avukat tarafından istenir. Miras yani bir diğer adıyla tereke borca batık ise avukat, müvekkilinin mirası reddedebilmesi için gerekli hukuki işlemleri yapar.

Çağlayan Miras Avukatı Ne İş Yapar ?

Çağlayan miras avukatı müvekiline kalan taşınır, taşınmaz vb. mirasın intikalini sağlamak adına işlemler yapar. Mirastan kaynaklanan işlemler mahkemelerde yapılacağı gibi noter, tapu vb. kurumlarda da avukat aracılığı ile yapılabilir. Çağlayan miras avukatı  tarafından yapılabilecek mirasa ilişkin işlemler aşağıdaki şekildedir:
  1. Miras davalarında hukuki danışmanlık yapar.
  2. Müvekkilinin hak kazanmış olduğu miras payını, malvarlığını belirleyebilmek adına mahkemeye başvuru yapar.
  3. Mahkeme sürecinde gerekli işlemleri, başvuruları yapar; gerekli olan bilgi ve belgelerin mahkemeye sunulmasını sağlar.
  4. Mirasçılık belgesinin alınması için gerekli merciilere başvuru yapar.
  5. Yetkili ve görevli mahkemeye başvuru yapıldıktan sonra diğer mirasçılar mahkemeye çağrılır ve miras açılır. Miras açıldığında hak sahiplerinin hangi oranlarda, hangi malvarlıklarına mirasçı oldukları açıklanır. Miras yani tereke borca batık ise avukat tarafından müvekkili namına mirasın reddini talep eder.
  6. Muris yani miras bırakan tarafından bir vasiyetname bırakılmışsa, müvekkilinin talebi doğrultusunda vasiyetnamenin iptali için dava açar.
  7. Muris ile mirasçı arasındaki mirasçılık ilişkisi bir miras sözleşmesinden kaynaklanıyorsa sözleşmenin uygulanması için hukuki işlemler yapar.
  8. Mahkeme tarafından müvekkili aleyhine bir karar verilmişse bu kararı üst yargıya taşıyarak kararın iptalini, düzeltilmesini vb. talep eder.
  9. Mahkeme tarafından verilen dayanak karara uygun olarak mal paylaşımının sağlanması hususunda müvekkilinin hakkını savunur, hukuka, mahkeme kararına uygun bir şekilde paylaşım yapılmasını sağlar.
  • Mahkeme sonucunda bir taşınır, taşınmaz, para, altın vs. şey kalmışsa müvekkilinin uhdesinde geçmesi için gerekli işlemleri yapar.
  • Müvekkile bir para, altın veya taşınır gibi maddi değeri olan bir malvarlığı kalmışsa bunun teslimini sağlamak adına gerekli yerlere başvuru yapar.
  • Müvekkil bir taşınmaz yani ev, arsa vb. almaya hak kazanmışsa bunun da müvekkilin üzerine geçmesi için ilgili tapu dairesine başvurarak intikal yaptırır.
  • Müvekkil ve diğer mirasçılar mal paylaşımı için dava açmak yerine sorunu arabuluculuk kurumunda da çözmek isteyebilir. Bu durumda da avukat tarafından müvekkile hukuki yardım sağlanır.

Çağlayan Miras Avukatı Hangi Davalara Bakar ?

Çağlayan miras avukatı mirastan kaynaklanan tüm hukuki iş ve işlemleri yapmakta yetkilidir. Müvekkili adına dava açabileceği gibi müvekkile karşı açılmış olan davalarda da hukuki yardım sağlar. Miras paylaşımı süresince müvekkiline hukuki danışmanlık yapar. Gerekli bilgi ve belgeler için ilgili kurumlara başvuru yapar. Arabuluculuk söz konusu ise sürecin en iyi şekilde ilerlemesi için gerekli işlemleri icra eder. Çağlayan miras avukatı şu davalara bakar:
  • Miras paylaşımı davası.
Miras paylaşımı davası ile müvekkilin hak kazandığı miras payının müvekkili üzerine geçmesini sağlar. Müvekklin hak kaybına uğramaması için gerekli bilgi ve belgeleri toplayarak mahkemeye sunar. Yine bu süreçte müvekkilini yargılamanın her aşamasında bilgilendirir.
  • Veraset ilamına başvuru yapmak.
Veraset ilamı bir diğer adıyla mirasçılık belgesinin alınabilmesi için yetkili ve görevli mahkemeye veya notere başvuruda bulunur.
  • Mirasın reddi davası.
Müteveffa tarafından bırakılan mirasta herhangi malvarlığı yoksa borca batıksa mirasçının isteği doğrultsunda avukat mirasın reddini talep edebilir.
  • Tenkis davası.
Tenkis davası sadece saklı paylı mirasçılar tarafıdan açılabilen bir davadır. Vasiyetname, miras sözleşmesi gibi hukuki işlemler neticesinde saklı payı zarara uğrayan kişiler tarafıdan açılabilecektir. Saklı paylı mirasçılar tahdidi olarak ilgili kanunda sayılmıştır. Bunlar; eş, çocuk, anne ve babadır. Bu kişiler ve avukatları dışında hiçbir mirasçı tenkis davası açamayacaktır. Tenkis davasında avukat saklı payı aşan tasarrufların terekeye dönmesi için ilgili mahkemede dava açar.
  • Vasiyetnamenin yerine getirilmesi davası.
Müvekkile vasiyetname ile bir miras bırakılmışsa bu mirasın müvekkile intikalini sağlamak adına avukat tarafından dava açılabilir. Vasiyetname ile belirli bir mal bırakılacağı gibi bir oran belirtilerek de tüm miras üzerinde pay tanınabilir. Tüm bu durumlarda vasiyetnameye uygun bir şekilde miras paylaşımı yapılabilmesi için vasiyetnamenin yerine getirilmesi davası açılmalıdır.
  • Mirastan çıkarılma ve mirastan yoksunluk.
Müvekkil bir hukuki işlemle veya miras bırakana veyahut yakınlarına yapmış olduğu bir eylem nedeniyle mirastan çıkarılmış, yoksun bırakılmışsa bu duruma mahkeme nezdinde itirazda bulunarak müvekklinin mirastan pay alabilmesi için gerekli iş ve işlemler avukat aracılığı ile yapılır.
  • Terekenin tespiti davası.
Terekenin tespiti davası ile mirastan doğan malvarlıkları, borçlar bir bütün olarak hesaplanır. Mirasın aktifi pasifinden yüksekse müvekkile kalan miras miktarı belirlenir ve bu mirasın müvekkili adına geçebilmesi için lüzumlu işlemler yapılır.
  • Mirastan mal kaçırma davası.
Mirastan mal kaçırma davasının diğer adı muris muvaazasıdır. Bu durumda muris, mirasçılarına geride mal bırakmamak adına hukuki işlemler yapar. Malvarlığını gerçekte olmayan şekilde satılmış, herhangi bir şekilde elinde çıkarılmış olarak gösterebilir müteveffa. Bu durumda yapılan satış, devir vb. işlemlerin iptalini sağlamak adına dava açılması gerekmektedir.

Çağlayan Miras Avukatı ile Çalışmak Neden Önemlidir ?

Çağlayan miras avukatı ile çalışmak olası bir hak kaybına uğramamak adına büyük önem arz eder. Çağlayan miras avukatı miras konusuya ilgili müvekkilerine hukuki danışmanlık sağlar, mahkeme safhası için hazırlıklar yapar, gerekli bilgi ve belgeleri toplar, dava açar, arabuluculuk sürecinde hukuki destekte bulunur. Yargılama sürecinin hukuka uygun bir şekilde yürütülebilmesi için gerekli başvurular avukat tarafından yapılır. Tüm bunlar göz önüne alındığında miras sürecini alanında uzman bir avukattan yardım alarak yürütmek mirasın hızlı bir şekilde hak kaybı olmaksızın kazanılmasını sağlar. Avukat olmaksızın takip edilen miras davalarında hukuki anlamda hatalar yapılması halinde kişinin bunları fark edememesi neticesinde miras hakkının ortadan kalkması sonucu doğabilir veyahut hak edilen miras payından daha azına hükmedilebilir. Yine mahkeme sonucunda müvekkil lehine bir miras hakkına (taşınır, taşınmaz, para, altın vb.) hükmedilmişse, bu malvarlıklarının kişi uhdesine geçebilmesi için işlemler yapılmalıdır. Bu işlemler, mahkemeye başvurularak yapılabileceği gibi tapu müdürlüklerine, notere müracaat edilerekte yapılabilmektedir. Tüm bu işlemler avukat tarafından müvekkili lehine yapılabilecek; bu sayede müvekkil bu süreci en doğru şekilde neticelendirecektir.

Çağlayan Miras Avukatı Ücreti Ne Kadardır ?

Çağlayan miras avukatı ücreti davanın niteliğine göre farklılık arz edebilir. Miras hukukundan kaynaklanan birçok dava çeşidi söz konusudur. Tüm bu davalar için tek bir fiyat belirleyebilmek mümkün değildir. Alanında uzman bir avukat ile görüşerek bu hususta bilgi alabilmek mümkündür. Lakin unutmamak gerekir ki; avukat ile çalışmanın vermiş olduğu kolaylık, hukuki yardım ve kalan miras neticesinde elde edilecek olan malvarlığı değerinin yanında verilecek ücret düşük kalacaktır. Alanında uzman ekibimiz ile müvekkillerimize profesyonel şekilde hizmet sunmaya devam etmekteyiz.

Yorum Bırakın

Bize Ulaşın

Adres: Vatan Cad. No:4 Kat:3 D:10 Avrasya İş Merkezi
Kağıthane / İstanbul.
GSM: +90 505 548 24 61 [email protected] Çalışma Saatleri: Pazartesi-Cuma 09.00-18.00

İletişim Sayfası                                 

Son Yazılar

İcranın Geri Bırakılması Dilekçe Örneği
Ocak 2, 2025
Kazanç Kaybı Dava Dilekçesi Örneği
Aralık 23, 2024
blank
Trafik Kazası Yaralama Savunma Dilekçesi
Aralık 19, 2024