Çağlayan miras avukatı vasiyetname, miras sözleşmesi veya külli halefiyetten doğan miraslarda müvekkili adına hukuki işlemler yapar. Mirastan kısaca bahsetmek gerekirse; miras bir ölüm sonucu doğar. Miras ilişkisi ölüme bağlı olarak doğacağından bir müteveffa bir de mirasçı olmalıdır. Müteveffa, ölen kişiye denir. Mirasçı ise bir ölüm neticesinde maddi, manevi değeri olan şeylere hak kazanan kişiye denir.
Çağlayan miras avukatı müvekkilinin hak kaybına uğramaması adına mirasdan doğan mal paylaşımını hukuka uygun bir şekilde yerine getirilmesini sağlamak amacıyla hukuki destek sağlar. Kişiye külli halifiyet gereği bir miras kalmışsa (anneden, babadan, kardeşten vs.) bu kalan mirasın tespiti yetkili ve görevli mahkemeden avukat tarafından istenir. Miras yani bir diğer adıyla tereke borca batık ise avukat, müvekkilinin mirası reddedebilmesi için gerekli hukuki işlemleri yapar.
Çağlayan Miras Avukatı Ne İş Yapar ?
Çağlayan miras avukatı müvekiline kalan taşınır, taşınmaz vb. mirasın intikalini sağlamak adına işlemler yapar. Mirastan kaynaklanan işlemler mahkemelerde yapılacağı gibi noter, tapu vb. kurumlarda da avukat aracılığı ile yapılabilir. Çağlayan miras avukatı tarafından yapılabilecek mirasa ilişkin işlemler aşağıdaki şekildedir:- Miras davalarında hukuki danışmanlık yapar.
- Müvekkilinin hak kazanmış olduğu miras payını, malvarlığını belirleyebilmek adına mahkemeye başvuru yapar.
- Mahkeme sürecinde gerekli işlemleri, başvuruları yapar; gerekli olan bilgi ve belgelerin mahkemeye sunulmasını sağlar.
- Mirasçılık belgesinin alınması için gerekli merciilere başvuru yapar.
- Yetkili ve görevli mahkemeye başvuru yapıldıktan sonra diğer mirasçılar mahkemeye çağrılır ve miras açılır. Miras açıldığında hak sahiplerinin hangi oranlarda, hangi malvarlıklarına mirasçı oldukları açıklanır. Miras yani tereke borca batık ise avukat tarafından müvekkili namına mirasın reddini talep eder.
- Muris yani miras bırakan tarafından bir vasiyetname bırakılmışsa, müvekkilinin talebi doğrultusunda vasiyetnamenin iptali için dava açar.
- Muris ile mirasçı arasındaki mirasçılık ilişkisi bir miras sözleşmesinden kaynaklanıyorsa sözleşmenin uygulanması için hukuki işlemler yapar.
- Mahkeme tarafından müvekkili aleyhine bir karar verilmişse bu kararı üst yargıya taşıyarak kararın iptalini, düzeltilmesini vb. talep eder.
- Mahkeme tarafından verilen dayanak karara uygun olarak mal paylaşımının sağlanması hususunda müvekkilinin hakkını savunur, hukuka, mahkeme kararına uygun bir şekilde paylaşım yapılmasını sağlar.
- Mahkeme sonucunda bir taşınır, taşınmaz, para, altın vs. şey kalmışsa müvekkilinin uhdesinde geçmesi için gerekli işlemleri yapar.
- Müvekkile bir para, altın veya taşınır gibi maddi değeri olan bir malvarlığı kalmışsa bunun teslimini sağlamak adına gerekli yerlere başvuru yapar.
- Müvekkil bir taşınmaz yani ev, arsa vb. almaya hak kazanmışsa bunun da müvekkilin üzerine geçmesi için ilgili tapu dairesine başvurarak intikal yaptırır.
- Müvekkil ve diğer mirasçılar mal paylaşımı için dava açmak yerine sorunu arabuluculuk kurumunda da çözmek isteyebilir. Bu durumda da avukat tarafından müvekkile hukuki yardım sağlanır.
Çağlayan Miras Avukatı Hangi Davalara Bakar ?
Çağlayan miras avukatı mirastan kaynaklanan tüm hukuki iş ve işlemleri yapmakta yetkilidir. Müvekkili adına dava açabileceği gibi müvekkile karşı açılmış olan davalarda da hukuki yardım sağlar. Miras paylaşımı süresince müvekkiline hukuki danışmanlık yapar. Gerekli bilgi ve belgeler için ilgili kurumlara başvuru yapar. Arabuluculuk söz konusu ise sürecin en iyi şekilde ilerlemesi için gerekli işlemleri icra eder. Çağlayan miras avukatı şu davalara bakar:- Miras paylaşımı davası.
- Veraset ilamına başvuru yapmak.
- Mirasın reddi davası.
- Tenkis davası.
- Vasiyetnamenin yerine getirilmesi davası.
- Mirastan çıkarılma ve mirastan yoksunluk.
- Terekenin tespiti davası.
- Mirastan mal kaçırma davası.