Selimoğlu Hukuk

Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma davası nasıl açılır sorusu boşanmayı düşünen çiftler tarafından internet üzerinde en çok aranan konulardan biridir. Boşanma davası nasıl açılır sorusuna makalemizde detaylı olarak değineceğiz. Boşanma isteği çeşitli sebeplerle eşler arasında gündeme gelebilir. Bazen eşlerden yalnızca biri boşanmak isterken diğeri istemeyebilir. Her iki eşinde boşanma talebinin olduğu hallerde boşanma süreci daha kolay bir şekilde yürütülebilir. Lakin mal paylaşımı, evlilik içinde doğmuş çocukların velayeti gibi konular boşanmayı uzatan ve zorlaştıran nedenlerdir. Tüm bu sebeplerle boşanma sürecini hukuki yardım almaksızın yürütmek hak kayıplarına neden olabilecektir.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır

Anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır sorusuna cevap verecek olursak; anlaşmalı boşanma davası açılabilmesi için eşler tarafından imzalanmış bir anlaşma protokolü ve mahkemeye verilmek üzere hazırlanan anlaşmalı boşanma talepli yazılı bir dilekçe olmalıdır. Anlaşmalı boşanmanın gerçekleşebilmesi için eşlerin boşanmanın mali sonuçları üzerinde tam bir anlaşma sağlamış olması gerekmektedir. Yine evlilik birliği içerisinde doğan çocuk/ çocuklar var ise bunların da velayeti konusunda anlaşılmalıdır.

Anlaşmalı boşanma protokolünde malların nasıl paylaşılacağı, çocuk veya çocukların velayetlerinin kimde kalacağı, velayeti almayan diğer eşin çocukları ne zaman hangi günlerde, saatlerde ne sıklıklarda göreceği açıkça belirtilmelidir. Bu hususlardan birinde eksiklik olması halinde mahkeme davanın reddine karar verir.

Anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanırken bir avukattan hukuki destek almak oldukça önemlidir. Anlaşmalı boşanma protokolünün usulüne uygun yapılmaması halinde mahkemenin davayı  reddedebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Mahkemenin davayı reddetmesi demek; yeterince sancılı olan boşanma sürecinin daha fazla uzaması demektir. Boşanmak isteyen eşler doğal olarak bu sürecin kısa sürede bitmesini neticelendirilmesini isterler. Sorunsuz bir şekilde boşanmanın gerçekleşebilmesi için protokolün ve dava dilekçesinin hukuka uygun, eksiksiz bir şekilde düzenlenmesi gerekir.

Anlaşmalı boşanma davası dilekçesinde ise eşlerin neden boşanmak istediğini ve boşanma talebini içeren hususlar bulunur. Anlaşmalı boşanma protokolü bu dilekçe ile beraber ilgili mahkemeye sunularak dava açılır. Dava dilekçesi ve boşanma protokolü mahkeme tarafından incelenir, boşanma protokolüne ilişkin maddeler hakim tarafından uygun görülür ise boşanmaya karar verilir. Boşanma protokolünde çocuğun haklarına ilişkin olumsuzluklar mevcut ise davanın reddine karar verilir.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Örneği

Anlaşmalı Boşanma Protokolü Tarafları

  • Ad- Soyad, TC Kimlik Numarası, Adres
  • Ad- Soyad, TC Kimlik Numarası, Adres

Konu

İlgili Aile Mahkemesine sunulmak üzere eşler arasında düzenlenen, kayıtsız şartsız, hiçbir baskı altında kalmaksızın kabul edilen anlaşmanın mali yükümlülüklerine, paylaşımına; evlilik içinde doğan iki çocuğun velayetine ilişkin anlaşma protokolü.

Maddeler

  • İşbu protokol maddelerine uygun olarak anlaşmalı boşanmak isteyen eşler 02.03.2014 tarihinde evlenmişlerdir.
  • Evlilik birliği içerisinde doğmuş, Ayşe ve Veli isimli müşterek iki çocukları bulunmaktadır.
  • Çocuklardan Ayşe’ nin velayeti babasına, Veli’nin velayeti ise annesine verilecektir.
  • Baba oğlu Veli’yi hafta içi Çarşamba günü saat 16.00-21.00 saatleri arasında, hafta sonu ise Cumartesi günü saat 09.00- 19.00 saatleri arasında, dini bayramların ilk gününde, okulun sömestr tatilinde ise 1 haftalık süre boyunca görebilecektir.
  • Anne kızı Ayşe’yi hafta için Perşembe günü saat 16.00- 21.00 saatleri arasında, hafta sonu ise Pazar günü saat 09.00-19.00 saatleri arasında dini bayramların ikinci gününde, okulun sömestr tatilinde ise 1 haftalık süre boyunca görebilecektir.
  • Eşler birbirinden nafaka, maddi veya manevi tazminat talep etmeyecektir.
  • Açılan dava sonucu doğacak olan yargılama giderleri eşler tarafından yarı yarıya ödenecektir.

Yukarıda maddeleri yazılı olan boşanma protokolü 05.06.2017 tarihinde eşler tarafından kabul edilip imzalanmıştır.

“İsim- Soyisim- İmza”        “İsim- Soyisim- İmza”

Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır

Çekişmeli boşanma davası nasıl açılır kısmına gelecek olursak; çekişmeli boşanma davası, anlaşmalı boşanma davasına göre daha uzun süreli, daha yıpratıcı ve daha zorlu bir süreçtir. Çekişmeli boşanma davası nasıl açılır sorusu genel olarak anlaşarak boşanamayan eşler tarafından sıkça aranan bir konudur.

Çekişmeli boşanma davasının söz konusu olduğu haller aşağıdaki gibidir:

  • Eşlerden birinin boşanmayı istememesi,
  • Eşlerin evlilik sonrası mal paylaşımında anlaşamamış olması,
  • Eşlerin çocukların velayeti konusunda fikir birliğine varamaması.

Eşlerden Birinin Boşanmayı İstememesi

Boşanma davalarında her zaman iki eş birden boşanmak istemeyebilir. Boşanmak istemeyen eş evliliğin devam etmesini isteyebilir bu sebep ile boşanmaya yanaşmayabilir. Bu gibi durumlarda diğer eş yazılı bir dilekçe ile ilgili Aile Mahkemesine başvurarak boşanma talebinde bulunmalıdır. Diğer eşin boşanmak isteyip istememesinin dava açma hususunda herhangi bir önemi yoktur.

Boşanma davası açıldığında boşanmak isteyen eş neden boşanmak istediğini, boşanmak istemeyen eş ise neden boşanmak istemediğini mahkemeye bildirir. Mahkeme evlilik birliğinin devamının mümkün olmadığına kanaat getirir ise eşlerin boşanmasına karar verir. Fakat mahkeme, eşlerin boşanması için yeterli bir sebep görmez ise boşanma kararı yerine ayrılık kararı verebilir. Ayrılık kararı en fazla 3 yıl için verilebilir.

Eşlerin Evlilik Sonrası Mal Paylaşımında Anlaşamamış Olması

Edinilmiş mallara katılma rejimi hakim olan evliliklerde evlilik içerisinde alınan mal ve mülkler ortaktır. Eşler bu maddi değerler üzerinde yarı yarıya haklara sahiptirler. Eşler evlilik birliği içerisinde oluşan mal topluluğunun paylaşımı üzerinde anlaşamaz ise dava yine çekişmeli boşanma davasına dönecektir. Örneğim; eşlerden biri evin kendisine tahsisini isteyebilir, diğer eş buna rıza göstermeyebilir. Aynı şekilde evlilik birliği içerisinde alınan arabanın, düğün takılarının, bankadaki paranın vs paylaşımı konusuda da çoğu zaman çekişme olmaktadır. Bu gibi durumlarda boşanma davasının yanında mal paylaşımı davası açılrı. Dava, boşanma davası ile birlikte açılabileceği gibi boşanma davası neticelendikten sonra da açılabilir.

Eşlerin Çocukların Velayeti Konusunda Anlaşamaması

Evlilik birliği içerisinde doğmuş, ortak çocuklar var ise boşanma sonucunda çocukların velayetinin kimde kalacağı, velayeti alamayan eşin çocukları ne zaman hangi şartlarda vs görebileceği hususları da eşler arasında çekişme yaratabilir. Bu gibi durumlarda davayı gören mahkeme çocuğun menfaatini göz önünde tutarak velayetin hangi eşte kalacağına karar verir. Karar verilirken eşlerin maddi durumları, sosyal hayatları, var ise suç geçmişleri, karakteristik özellikleri gibi unsurlar göz önünde bulundurulur.

Boşanma Davası Nerede Açılır

Boşanma davası nasıl açılır sorusundan sonra en çok merak edilen konu boşanma davasının nerede açılacağıdır. Boşanma davası yetkili ve görevli mahkemede açılmalıdır aksi taktirde dava mahkeme tarafından reddedilecektir.

Boşanma davalarında görevli mahkemeler Aile mahkemeleridir. Yetkili mahkemeler ise; eşlerden birinin yerleşim yeri mahkemesi veya eşlerin son olarak altı aydır birlikte oturdukları yer mahkemesidir.

Boşanma davası nasıl açılır dendiğinde karşımıza anlaşmalı boşanma davası ve çekişmeli boşanma davası nasıl açılır soruları gelmektedir. Anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır sorusunun cevabı; anlaşmalı boşanma protokolünün düzenlenmesi ve yazılı bir dava dilekçesinin hazırlanarak ilgili mahkemeye verilmesidir. Çekişmeli boşanma davasında ise bir anlaşma protokolü söz konusu değildir. Eşlerden biri tarafından mahkemeye verilecek olan yazılı bir dilekçe ile açılır. Boşanma davası neticesinde ağır hak kayıpları doğabilmektedir. Bu kayıpları engelleyebilmek adına alanında uzman bir boşanma avukatı ile çalışmak son derece önemlidir.

Sıkça Sorulan Sorular

Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma davası anlaşmalı olacaksa; anlaşma protokolü ve boşanma talebi içeren yazılı bir dilekçe, çekişmeli boşanma davasında ise; boşanma talebini içeren yazılı bir dilekçe ile yetkili Aile mahkemesine başvurularak açılır.

Boşanma Davası Nerede Açılır?

Boşanma davası eşlerden birinin yerleşim yeri veya eşlerin ayrılmadan önce en son altı aydır beraber yaşadığı yer Aile Mahkemesinde açılır.

Yorum Bırakın

Bize Ulaşın

Adres: Vatan Cad. No:4 Kat:3 D:10 Avrasya İş Merkezi
Kağıthane / İstanbul.
GSM: +90 505 548 24 61 [email protected] Çalışma Saatleri: Pazartesi-Cuma 09.00-18.00

İletişim Sayfası                                 

Son Yazılar

İcranın Geri Bırakılması Dilekçe Örneği
Ocak 2, 2025
Kazanç Kaybı Dava Dilekçesi Örneği
Aralık 23, 2024
blank
Trafik Kazası Yaralama Savunma Dilekçesi
Aralık 19, 2024