TCK 259 Kamu Görevlisinin Ticareti
TCK 259 kamu görevlisinin ticareti suçunu düzenlemiştir. 5237 Sayılı Türk Ceza Kanununun 259. maddesi tek fıkradan oluşmakta olup aşağıdaki şekilde hüküm altına alınmıştır:
(1) Yürüttüğü görevin sağladığı nüfuzdan yararlanarak, bir başkasına mal veya hizmet satmaya çalışan kamu görevlisi, altı aya kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
TCK 259 Kamu Görevlisinin Ticareti Suçu Hakkında Kısa Bir Yorum
TCK 259 kamu görevlisinin ticareti suçunu hüküm altına almıştır. Kamu görevlisinin ticareti suçu 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunun “Millete ve Devlete Karşı Suçlar ve Son Hükümler” başlıklı dördüncü kısmın birinci bölümünde “Kamu İdaresinin Güvenilirliğine ve İşleyişine Karşı Suçlar” başlığı altında kendine yer bulmuştur.
Kamu görevlisinin ticareti suçunun işlenmesi halinde faile altı aya kadar hapis veya adli para cezası verilecektir. Yapmış olduğu kamu görevi sebebiyle sağladığı nüfusu kullanarak bir kişiye mal veya hizmet satmaya çalışan veya satan kamu görevlisi, kamu görevlisinin ticaretini suçunu işlemiş olur. Kamu görevlisinin ticareti suçu özgü suçlardan biri olup sadece kamu görevlileri tarafından işlenebilir.
Kamu görevlisinin ticareti suçu şikayete tabi suçlardan değildir. Şikayet olmaksızın savcılık resen harekete geçerek fail hakkında soruşturma başlatabilecektir. Cumhuriyet Savcısı yapmış olduğu soruşturma neticesinde yeterli delile ulaşılırsa iddianame düzenleyerek görevli mahkemeye gönderir. Görevli mahkemenin iddianameyi kabul etmesiyle beraber kovuşturma aşamasına geçilir.
Kamu görevlisinin ticareti suçunu işleyen faile altı aya kadar hapis cezası veya adli para cezası verilir. Failin de rızası olması halinde mahkeme tarafından hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilecektir. Failin rızası olmadan hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmişse, bu karara karşı üst yargı merciine başvuru yapılabilir.
Sanığa iki yıldan az hapis cezası verilmesi halinde hapis cezası ertelenebilir. Hapis cezasının ertelenebilmesi için gereken diğer şartlar ise şunlardır:
- Kasıtlı bir suçtan dolayı sanığın daha önceden üç aydan fazla bir hapis cezası almamış olması,
- Mevcut suçun yargılaması esnasında sanığın hal ve hareketlerinden bir daha suç işlemeyeceğine mahkeme tarafından kanaat getirilmiş olması.
Kamu görevlisinin ticareti suçunun işlenmesi ve şartların varlığı halinde failin cezasının ertelenmesine karar verilebilir.
TCK 259 Yargıtay Kararı
Yargıtay 21. Ceza Dairesinin 2015/2536 E., 2015/3470 K. 05.10.2015 tarihli kararında aşağıdaki gibi hüküm kurulmuştur:
Sanık hakkında kamu görevlisinin ticareti suçu yönünden verilen mahkumiyet kararına yönelik temyiz itirazlarının incelenmesinde;
6217 sayılı Kanunun 26. maddesi ile değişik 5320 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun Yürürlük ve Uygulama Şekli hakkında Kanunun geçici 2. maddesi uyarınca, sanık hakkında mahkemece doğrudan hükmedilen 600,00 TL adli para cezasına dair hükmün temyizi olanaklı bulunmayıp kesin nitelikte olduğundan sanık müdafinin temyiz isteminin 5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi yollamasıyla 1412 sayılı CMUK’nun 317. maddesi uyarınca istem gibi REDDİNE..
Toplanan deliller karar yerinde incelenip, sanığın suçunun sübutu kabul, oluşa ve soruşturma sonuçlarına uygun şekilde vasfı tayin, cezayı azaltıcı nedenin niteliği takdir kılınmış, incelenen dosyaya göre verilen hükümde eleştiri dışında bir isabetsizlik görülmemiş olduğundan sanık müdafinin yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle hükmün istem gibi ONANMASINA..