İcra takibine uğradığınızda ne yapmalısınız sorusunun cevabı hem takip başlatan hem de icra takibine maruz kalan kişiler için oldukça önemlidir. İcra takibi ile alacaklı alacağını eksiksiz bir şekilde tahsil etmek ister. Borçlu ise borcundan fazlasını ödememek veyahut borcu yok ise bu meblağı ödemekten kurtulmak ister. Tüm bu sebeplerle icra takibi sürecinin doğru yönetilmesi gerekmektedir. İcra takibine uğradığınızda ne yapmalısınız sorusunun cevabını detaylı olarak işbu makalemizde irdeleyeceğiz.
İcra Takibi Nedir ?
İcra takibine uğradığınızda ne yapmalısınız sorusunun cevabına geçmeden önce icra takibi ile ilgili temel bilgilerden bahsetmek yerinde olacaktır. İcra takibi, alacaklı olduğunu iddia eden kişinin yetkili icra müdürlüğüne başvurması ile başlayan, borçlunun borcunu ödemesi veya borcuna karşılık gelen miktardaki taşınmaz malının satılıp borcun ödenmesine kadar devam eden süreçtir.
Takip Talebi Nedir ?
Takip talebi, alacaklının borçludan borcunu tahsil edebilmek amacı ile yazılı veya sözlü bir şekilde yetkili icra müdürlüğüne başvuru yapmasıdır.
Takip talebinde bulunması gereken hususlar aşağıdaki gibidir:
- Takip talebinde bulunan alacaklının ad-soyad, T.C Kimlik No veya vergi numarası, adres, paranın yatmasını istediği banka hesap bilgileri,
- Alacaklının vekili var ise, vekilin ad-soyad, sicil, adres, hesap bilgileri,
- Borçlu gerçek kişi ise ad-soyad, T.C Kimlik No, Adres bilgileri, tüzel kişi ise vergi numarası,
- Talep edilen alacak miktarının Türk Lirası ile belirtilmesi,
- Faiz talep edilecekse türü ve işlemeye başladığı tarih,
- Takip yollarından hangisinin seçildiği,
- Alacaklının veya vekilinin imzası.
Ödeme Emri Nedir ?
Takip talebini alan icra müdürlüğü, borçluya gönderilmek üzere bir ödeme emri hazırlar. Ödeme emrinde bulunması gereken unsurlar şunlardır:
- Takip talebinde yazılı olan unsurlar fakat burada takip talebinden farklı olarak alacaklının ve vekilinin hesap numaraları yazmaz.
- Ödeme emrine karşı tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içerisinde itirazda bulunulabileceği (itiraz borca veya imzaya/ her ikisine yapılabilir),
- İcra dairesinin belirtmiş olduğu hesaba 7 gün içerisinde borç miktarını ve ferilerini ödemesi gerektiği,
- Borcun ödenmemesi halinde 7 gün içerisinde mal beyanında bulunması gerektiği,
- Borcun ödenmemesi halinde icra işlemlerine başlanacağı ihtarı bulunur.
Ödeme Emrine İtiraz Nasıl Yapılır ?
İcra takibine uğradığınızda ne yapmalısınız sorusu içerisinde belki de en önemli olan kısım ödeme emrine nasıl itiraz edileceğidir. Ödeme emrini alan borçlu süresi içerisinde borca veya imzaya, her ikisine birden itirazda bulunabilir. Borçlu taraf bu itirazlarını 7 gün içerisinde sözlü veya yazılı olarak ilgili icra müdürlüğüne iletmelidir.
Ödeme emrine sadece borca itiraz edilecekse borcum yoktur demek yeterli olacaktır. Fakat benim borcum bu kadar değildir tarzı kısmi bir itirazın olması halinde ise bu itiraz geçerli olmayacaktır. Kısmi itirazda itiraz edilen meblağ açıkça belirtilmelidir. Yine imzaya itirazın geçerli olabilmesi için de bu itirazın açıkça yapılması gerekmektedir. Örneğin; senetteki imza bana ait değildir, kira sözleşmesindeki imza bana ait değildir, imzaya itiraz ediyorum şeklinde olabilir.
Ödeme emrine borçlu tarafından süresinde itiraz edilmesi halinde takip durur. Takibin devamını sağlayabilmek adına alacaklı tarafından itirazın iptali veya itirazın kaldırılması davası açılmalıdır.
İtirazın Kaldırılması Davası Nasıl Açılır ?
Takip talebinde bulunulması ile başlayan borçluya ödeme emri gönderilmesiyle devam eden icra sürecinde, borçlunun itirazıyla takip durur. Takibin devamını sağlamak amacıyla alacaklı tarafından başvurulacak yollardan biri itirazın kaldırılması davası açmaktır. İtirazın kaldırılması davası, ödeme emrine yapılan itirazın kaldırılarak takip işlemlerine devam edilmesini sağlar. Lakin borçlu itirazında haklı ise itirazın kaldırılması davası reddedilir ve takip sona erer.
İki tür itirazın kaldırılması davası vardır. Bunlar;
- İtirazın kesin kaldırılması: İİK’ nın ilgili maddesinde belirtilen belgelerden sahip olan alacaklı bu kanun yoluna başvurabilir.
- İtirazın geçici kaldırılması: Borçlunun imzaya itiraz ettiği durumlarda söz konusu olan hukuki yoldur.
İtirazın kaldırılması davası, itiraz dilekçesinin tebliğinden itibaren 6 ay içerisinde açılmalıdır. Bu süre hak düşürücüdür. Dava itirazın yapıldığı icra müdürlüğünün bağlı olduğu icra mahkemesinde açılır.
Davanın kabulü ve alacaklının talebi halinde borçlu %20 den aşağı olmamak üzere icra inkar tazminatını ödemeye mahkum edilir. Aynı şekilde davanın reddi, borçlunun talebi halinde ise kötü niyet tazminatı alacaklı tarafından borçluya ödenir.
İtirazın İptal Davası Nasıl Açılır ?
Borçlunun itirazı ile başlamış olan icra takibi durur. Takibin devamını sağlayabilmek adına alacaklı tarafından başvurulabilecek diğer bir yol itirazın iptali davası açmaktır. İtirazın iptali davası açılabilmesi için İİK 68. Maddesinde belirtilen belgelerin bulunmaması gerekir. Belgelerin mevcut olması halinde itirazın kaldırılması davası açılması mümkündür. İtirazın iptali davası genel mahkemelerde açılır. Hak düşürücü süre ise 1 yıldır. Bu süre borçlunun itirazının alacaklıya tebliğinden itibaren işlemeye başlar. Süresinde dava açılmaması halinde bir daha açılması mümkün değildir. Dava sonucunda haksız çıkan taraf talep üzerine %20 den aşağı olmamak üzere icra inkar tazminatı ödeyecektir.
Haczedilen Malların Satışı Nasıl Yapılır ?
Borçluya ait taşınır malların satışı, hacizden itibaren 6 ay içerisinde icra dairesinden talep edilmelidir. Taşınmaz mallar söz konusu ise bu süre 1 yıl olacaktır. İlgili süreler içerisinde satış istenmemesi halinde taşınır ve taşınmaz mallar üzerindeki hacizler kalkacaktır.
Ödeme Emrine İtiraz Dilekçesi Örneği
- Borca itiraz dilekçesi örneği aşağıdaki gibidir:
İSTANBUL …….. İCRA MÜDÜRLÜĞÜ’NE,
Dosya No:
Borçlu Vekili:
Alacaklı:
Vekili:
Konu: Ödeme emrine, borca ve tüm ferilerine itirazlarımız hakkında.
Açıklamalar:
Yukarıda esas numarası yazılı olan dosya ile müvekkil aleyhine icra takibi başlatılmış, ödeme emri müvekkile 01.04.2025 tarihinde tebliğ edilmiştir. Ödeme emrinde belirtilen miktar 200.000,00 TL olup bu borcun tamamına, işlemiş ve işleyecek faizine ve tüm ferilerine itiraz etme gereği hasıl olmuştur. Müvekkilin ilgili icra takibinde alacaklı görünen tarafa herhangi bir borcu bulunmamaktadır.
Arz ve izah olan nedenlerle icra takibine, müvekkile tebliğ edilen ödeme emrine, faiz, faiz oranına, borca ve tüm ferilerine itiraz ediyor, icra takibinin durdurulmasını vekaleten talep ediyoruz. 04.04.2025
Borçlu Vekili
Av. Ali Cihad Selimoğlu
- İmzaya itiraz dilekçesi örneği
İSTANBUL …….. İCRA MÜDÜRLÜĞÜ’NE,
Dosya No:
Borçlu Vekili:
Alacaklı:
Vekili:
Konu: Ödeme emrine, borca ve tüm ferilerine itirazlarımız hakkında.
Açıklamalar:
Yukarıda esas numarası yazılı olan dosya ile müvekkil aleyhine tahliye talepli icra takibi başlatılmış, ödeme emri müvekkile 01.04.2025 tarihinde tebliğ edilmiştir. Ödeme emrinde belirtilen miktar 50.000,00 TL olup bu borcun tamamına, işlemiş ve işleyecek faizine ve tüm ferilerine itiraz etme gereği hasıl olmuştur. Müvekkilin ilgili icra takibinde alacaklı görünen tarafa herhangi bir borcu bulunmamaktadır. Yine alacaklı olduğunu iddia eden tarafça, takibe konu edilen kira sözleşmesi müvekkil tarafından imzalanmamıştır. Bu sebeple imzaya da itiraz ediyoruz.
Arz ve izah olan nedenlerle icra takibine, müvekkile tebliğ edilen ödeme emrine, faiz, faiz oranına, borca ve tüm ferilerine, kira sözleşmesindeki imzaya itiraz ediyor, icra takibinin ve tahliyenin durdurulmasını vekaleten talep ediyoruz. 04.04.2025
Borçlu Vekili
Av. Burak Kaya