……………………. SULH HUKUK MAHKEMESİ’NE
DAVACILAR :1- Ad- Soyad, T.C. Kimlik No, Adres
2- Ad- Soyad, T.C. Kimlik No, Adres
VEKİLİ : Av. Ad- Soyad, Adres
DAVALI : Şirket Ünvanı, Vergi Numarası, Adres
KONU : 6098 sayılı Borçlar Kanunu’nun 347.maddesi kapsamında kira fesih bildiriminde bulunulan dava konusu taşınmazın tahliyesine karar verilmesi talebimiz hakkındadır.
DAVA DEĞERİ : ………………………………..
AÇIKLAMALAR :
Müvekkiller “………………………………………” adresinde bulunan 4 katlı taşınmazın maliki olup kiralayan sıfatına haizdir.
Davalı şirket de müvekkillerin maliki olduğu “…………………………………………” adresinde bulunan 4 katlı taşınmazda, sözlü olarak yapılan …………. başlangıç tarihli kira sözleşmesi gereğince en son aylık ………………….. kira bedeli karşılığında kiracı olarak bulunmakta ve dava konusu kiralanan taşınmaz ile her iki yanında bulunan dava dışı maliklere ait diğer taşınmazlar üzerinde, ticari işletme kapsamında “……………………….” isimli oteli işletmektedir.
Bahse konu kiralanan taşınmaz müvekkiller tarafından …………. tarihinde edinilmiş olup; bu sebeple elimizde yazılı bir kira sözleşmesi mevcut değildir. Ancak İstanbul Ticaret Odası ve Ticaret Sicil Gazetesi kayıtlarından da davalı şirketin kuruluşundan itibaren müvekkillere ait taşınmazda faaliyet gösterdiği ve kuruluşundan itibaren bu adreste kiracı olarak yer aldığı görülecektir. Bu şekilde davalı taraf, “………………………………………” adresinde bulunan 4 katlı söz konusu gayrimenkulü otuz yıldır kullanmaktadır.
Konut ve çatılı işyeri kiraları bakımından, 6098 sayılı Borçlar Kanunu’nun 347. maddesinde; “… Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir. Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler…” denilmiştir.
Belirttiğimiz üzere müvekkiller ile davalı arasındaki kira sözleşmesi otuz yıldır devam etmiş olup kira sözleşmesinin başlangıcından itibaren kanunda belirtilen on yıllık uzama süresi tamamlanmıştır. Bu halde ilgili hüküm gereğince kira sözleşmesini bildirim yoluyla feshedebilme hakkımız bulunmaktadır.
Bu çerçevede tarafımızca TBK madde 347 kapsamında davalı tarafa ………………. tarihli …………………. Noterliği’nin ………………… yevmiye numaralı ihtarnamesi gönderilerek kira sözleşmesinin yenilenmeyeceği belirtilmiş, fesih bildiriminde bulunulmuş ve kira sözleşme süresi sonunda taşınmazı tahliye etmesi gerektiği ihtar edilmiştir. Söz konusu ihtarname …………………… tarihinde davalı tarafa tebliğ edilmiştir.
Yani kiralanan mecurun tahliye edilmesi için TBK madde 347’de öngörülen sürelere uygun şekilde; anılan ihtarname keşide edilerek kira sözleşmesi feshedilmiş ve fesih bildirimi davalı tarafa ulaşmıştır. Ancak kira konusu taşınmaz, kira sözleşmesinin bitim tarihi olan ………………….. tarihi itibariyle davalı tarafça tahliye edilmemiştir.
Bu halde kira sözleşmesinin sona erdiği tarih itibariyle kendisine ihtarname ile verilen sürede kira sözleşmesi konusu taşınmaz tahliye edilmediğinden, 6098 sayılı Borçlar Kanunu’nun 347.maddesine dayanılarak işbu davanın açılması mecburi hale gelmiştir.
HUKUKİ SEBEPLER : TBK, HMK vs. ilgili mevzuat
HUKUKİ DELİLLER : Delillerimizin hasredildiği anlamına gelmemek, davalı tarafından sunulacak olan beyan, itiraz ve delillere ve Mahkemece re’sen gözetilecek nedenlere karşı delil sunma hakkımız saklı kalmak kaydıyla delillerimiz aşağıdaki şekildedir:
- Müvekkillere Ait Tapu Kaydı Örneği
- Davalıya Dair İTO ve Ticaret Sicil Gazetesi Kayıtları
- ………………………….. Noterliği’nin ………… Tarihli ………………. Yevmiye Numaralı İhtarnamesi ve Tebliğ Şerhi
- Banka Kayıtları
- Keşif
- Bilirkişi incelemesi,
- Tanık Beyanları,
- Yemin ve İsticvap,
Ve Sair Her Türlü Hukuki ve Takdiri Deliller
SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda arz ve izah olunan nedenlerimizle, Mahkemenizce re’sen dikkate alınacak hususlarla birlikte, fazlaya ilişkin her türlü talep ve yasal haklarımız saklı kalmak kaydıyla;
Haklı davamızın kabulüne,
Davalı kiracının “………………………………” adresinde bulunan 4 katlı taşınmazdan 6098 sayılı TBK’nın 347.maddesi uyarınca tahliyesine,
Yargılama giderleri ile avukatlık ücretinin davalı taraf üzerinde bırakılmasına,
karar verilmesini bilvekale talep ederiz. Tarih:
Davacılar Vekili
Av.